Potravinářský průmysl se zabývá výrobou a zpracováním živočišným i rostlinných produktů za účelem výroby potravin. Můžeme do něj zahrnout řadu pododvětví jako je masný průmysl, mlékárenský průmysl, zpracování zeleniny, výroba pečiva, výroba nápojů atd. S výsledky potravinářského průmyslu se setkáváme dennodenně a pokud si nepěstujete vlastní jídlo, pak jsou tyto produkty vaším hlavní zdrojem obživy.

Současným problémem potravinářského průmyslu je tlak na co nejnižší cenu, což samozřejmě znamená také horší kvalitu. Řada produktů nahrazuje co se dá chemickými látkami, dochucovadly a dalšími látkami, které vůbec nejsou zdravé. A zorientovat se ve všech nápisech, složeních a dalších věcech vůbec není snadné. Právě i proto je dobré orientovat se v základních pojmech z tohoto odvětví, protože jen tak budete schopni dobře porozumět, co vám nápis na obalu říká, a vědět, zda tento produkt je skutečně tím, za co se vydává.